Lyssna live!

Pasta Carbonara och Maritozzi

28 maj 2023

Catarina Johansson Nyman, Giovanna Carlsson

Idag går den kulinariska resan till Lazio med Rom som nav. Giovanna Carlsson berättar om hur man gör en riktig pasta carbonara och programmakaren Catarina Johansson Nyman får smaka på en ljuvlig maritozzi.

Medverkar:

Catarina Johansson Nyman, Giovanna Carlsson

Längd:

44 min

Ort/Område:

Tyresö

Hördes på 91,4:

28 maj till 11 juni 2023

Extra om programmet

Carciofi alla Romana – Kronärtskocka på romerskt vis


En underbar förrätt, typisk för Rom. Det här receptet blir till 5 portioner. Men varför inte dubbla? De här kronärtskockorna smakar lika bra senare på kvällen, som tilltugg till en drink, eller i lunchlådan med några skivor italiensk salami till.


5 färska kronärtskockor

1 vitlöksklyfta

1 dl god olivolja

1 msk finhackad persilja

1 tsk finhackad mynta

1 dl vitt vin och salt.

Citroner till blötläggning.

Gör så här:

Rengör kronärtskockorna genom att riva bort de små yttersta bladen och skär av stammen.

Skär eller klipp av de vassa kanterna/topparna på kronärtskockorna, cirka 2-3 centimeter.

Lägg dem sedan i en skål fylld med kallt vatten och ett par halverade citroner för att undvika missfärgning.

Tillsätt med hjälp av fingrarna mitt i varje kronärtskocka hackad persilja, mynta, vitlök salt och peppar och lägg sedan i kronärtskockorna i kastrullen med huvudena neråt, med lite vatten och olivolja och lägg på lock.


Koka i ca 30 minuter.

Servera varmt, kallt eller – allra godast – ljummet.



Äkta carbonara!

( kanske vi ska skriva också att Carbonaran är kanske den mest kända italienska rätten i världen, men också den mest förstörda och anpassade efter länders lokala traditioner. Historien berättar att ”spaghetti alla carbonara” tillagades av en kvinna som var hustru till en kolarbetare som brukade krydda maträtten med mycket svartpeppar. Svartpeppar påminner kol och kol på italienska är Carbone, därför tog maträtten namnet Carbonara).
Ingredienser:
Man ska räkna 1 äggula 50 gr guanciale och 50 g pecorino romano per person (+ ev extra till servering) svartpeppar

Skär guancialen i cm-stora tärningar och stek den långsamt knaprig i en stor stekpanna.

Vispa ihop äggulan och blanda med osten och peppar. Koka pastan "al dente" enligt anvisning på förpackningen.

Häll av och spar ca 1 dl av pastavattnet.

Lägg pastan i stekpannan med guanciale med låg värme på spisen och vänd runt.

Häll över äggröran och lite i taget av pastavattnet.

Rör runt på svag värme till en krämig pasta. Akta så det inte blir som äggröra!

Strö över svartpeppar och gärna extra pecorino romano.

podcast ikon

Programmet har hörts på närradion i Tyresö. Tyresöradion sänder personintervjuer, fördjupningar för olika intressen, föreningsinformation, evenemang m.m.